7 tips för en hållbar konferens

Här delar vi med oss av våra 7 bästa tips på hur du som är mötesbokare eller konferensgäst kan bidra till en mer hållbar konferens tillsammans med oss. Och kom ihåg, även om du inte kan göra allt, så är det bättre att göra ett hållbart val, än inget alls.

1. Välj en Svanenmärkt hotell-och konferensanläggning. Att välja en konferensanläggning som är Svanenmärkt är en garanti för att anläggningen följer de hårda krav som Svanen har satt upp för att verksamhetens belastning på miljön ska vara så låg som möjligt. Läs mer om vår Svanenmärkning.

2. Res klimatvänligt till konferensen. Tåg är ett väldigt bra färdsätt som har låga utsläpp av klimatgaser. Väljer du ändå att resa med bil, fundera på om du kan samåka med kollegor för att minska era utsläpp. Till Lerum kan du enkelt ta dig med tåg, det är en 20 minuters tågresa från Göteborg. Från stationen är det 3 km till Herrgården. Vid fint väder är det en härlig promenadväg. Vi hjälper er gärna att ordna busstransport om ni vill samåka i gemensam buss från er startdestination.
  
3. Välj rätt mat. Att ersätta kött med vegetariska alternativ är positivt för både miljö och hälsa. Till dig som önskar erbjuder vi helt vegetariska menyer. Till dricka serverar vi vatten tappat från kranen istället för att serverat i plastflaskor. Vårt kök värdesätter ekologiska och närproducerade råvaror, 40 procent av maten och drycken vi serverar är ekologisk. 
 
4. Minska din förbrukning. Bidra till ett minskat matsvinn genom att inte lägga upp mer mat på tallriken än vad du orkar äta, ta hellre flera gånger. På hotellrummet kan du använda din handduk flera gånger för att minska mängden tvätt, och därmed din vattenförbrukning. Tänk också på att sortera ditt avfall i rätt kärl för möjlighet till återvinning. Vi undviker engångsartiklar i största möjliga mån och prioriterar användningen av bionedbrytbara engångsartiklar.
 
5. Främja Inkludering och social hållbarhet. Att alla känner sig inkluderade på mötet och på mötesaktiviteter är viktigt. Inkludering kan innebära att informationen finns på språk som alla förstår, att det finns hörselslinga för dem som är hörselnedsatta, att alla kan vara med på konferensaktiviteten oavsett fysiska förutsättningar och att alla får en chans att komma till tals under konferensen. Vi är måna om att alla konferensdeltagare skall kunna inkluderas, prata med oss så hittar vi lösningar som passar alla.  
 
6. Digitalisera er konferens. Genom att digitalisera delar av er konferens kan du spara in på miljön. Exempelvis kan mötesagendan eller programpunkter finnas digitalt på skärmen istället för i tryckt form till alla deltagare. Att göra mötesanteckningar på datorn sparar in på förbrukningsvaror som pennor och anteckningsblock. Långväga mötesgäster, kan ibland bjudas in digitalt genom en videokonferens för att spara in på transporter och tid. 
 
7. Byt konsumtionen av prylar mot upplevelser. Att konsumera en upplevelse istället för en produkt ger ett minne att ta med sig hem och är ett bättre alternativ för miljön. Hos oss finns goda möjligheter att berika din konferens med en upplevelse, som en gemensam konferensaktivitet, bastu och bad i sjön Aspen, en löprunda eller en promenad i de natursköna omgivningarna runt herrgården.

Har du frågor om konferensmöjligheter hos oss, välkommen att kontakta vår konferensservice på  tel. 0302-63 00 02 eller mejla till konferens.aspenasherrgard@comwell.se